Sanningen Bakom Sagan

Oftast får vi höra om historier/böcker/personer genom Disneyfilmer. Som tillexmpel Quasimodo - Den godhjärtade personen som får klockarna att ringa så det hörs över Paris gator. Fanns han på riktigt?




Ringaren i Notre Dame (fransk originaltitel: Notre-Dame de Paris) är från början en skräckromantisk medeltidsroman som skrevs år 1831 av den franske författaren Victor Hugo. Berättelsen utspelar sig i Paris på 1400-talet.

Den handlar om den vanskapte Quasimodo - klockringaren i Notre-Dame. Historien börjar med att en grupp zigenerskor rövar bort en liten flicka, Agnes, och byter ut henne mot Quasomodo - som skickas till Notre Dame. Han tas hand om ärkediakonen Claude Frolo.

Quasimodo beskrivs som puckelryggad med ett  öga och otäcka vårtor. Han blor hånad av alla människor, förrutom en... den vackra och godhjärtade Esmeralda som han blir förälskad i. Esmeralda sägs vara ett hittebarn som tagits om hand av zigenarna. Esmeralda blir anklagad för häxeri samt mord och blir senare dömd till döden genom hängning. Quasimodo försöker allt för att rädda henne och flyr sedan till Notre Dame. Där försvarar han henne mot alla arga medborgare i staden som försöker ta sig in. Han kastar stenar och häller smält bly ner för kyrkanss väggar. Quasimodo knuffar sedan ner sin fosterfar Claude Frolo, som han tidigare har älskat.

Tyvärr är detta en tragisk berättelse och det slutar med att man finner två skelett vid en galge. en kvinnoskelett som fortfarande hade vitt tyg, ett halsband och en sidenpåse med ett grönt smycke - öppnad och tom. Den andra skelettet är från en man med böjd ryggrad, försjunkit huvud och ett med ett ben som var kortare än den andra. Antagligen har han dött av sorg bredvid Esmeralda.

 

Kuriosa:

* Quasimodo var enligt Victor Hugo döv pga av klockringandet.

* Boken har filmats flera gånger: 1923, 1939, 1957, 1982 som tv-film, 1996 av Disney (tecknad version) och 1997.

* Musikalen Notre-Dame de Paris är baserad på boken, som också har inspirerat till baletten.

 

 

Illustation från första utgåvan 1831

 

Sanningen bakom Sagan | |
Upp